Dalam ayat 1 surah at-Tin, Allah bersumpah , "Demi (buah) tin dan (buah) zaitun." An-Nasafi berkata, "Allah bersumpah dengan buah-buahan ini kerana kedua-duanya adalah hasil bumi yang amat menakjubkan di tengah-tengah pohon yang lain."
Buah tin kaya dengan serat dan kajian hari ini mengesahkan antara khasiat serat adalah ia mencegah kanser dan merendahkan paras kolestrol sekali gus menyihatkan jantung dan sistem kardiovaskular secara amnya. Sebiji buah tin mengandungi 2 gram serat iaitu 20% daripada keperluan seharian manusia. Berhubung dengan ini, Dr. Oliver Alabaster, Pengarah Institut Pencegahan Penyakit di Goerge Washington University Medical Centre berkata jika seseorang mengambil buah tin ataupun makanan yang kaya serat seumpamanya dia sebenarnya mengambil makanan yang menjamin kesihatannya berbentuk jangka panjang.
Di samping itu, buah tin mengandungi bahan aktioksidan fenol (phenol) yang tinggi mengatasi kebanyakan buah-buahan yang lain. Fenol bermanfaat bagi manusia kerana ia berpotensi mencegah pelbagai penyakit jantung dan kanser. Penemuan ini dilaporkan oleh sebuah lembaga penasihat yang dikenali sebagai California Fig Advisory Board berdasarkan kajian yang dilakukan di Universiti Scranton.
40 gram buah tin mengandungi 244 mg kalium (potasium) (iaitu 7% daripada keperluan harian), 53 mg kalsiun (6% keperluan harian) dan 1.2 mg zat besi (6% daripada keperluan harian). Kadar kalsium dalam buah tin dianggap antara yang tertinggi sekiranya dibandingkan dengan buah-buahan yang lain.
Buah tin istimewa sekali. Di dalam artikel bertajuk LSU AgCenter Nutrion Expert Tells What Makes Figs So Special di Isuagcenter.com, pakar pemakanan Pusat Pertanian Universiti Louisiana State, Catrinel Stanciu memberitahu buah tin istimewa. Kajian beliau menunjukkan buah tin dapat dimasukkan dalam semua jenis diet kerana ia tidak mengandungi natrium (sodium), lamak dan kolesterol. Sebaliknya ia kaya dengan serat dan seratnya adalah daripada dua jenis yang diperlukan manusia iaitu soluble dan insoluble. Tambahan daripada itu, buah tin kaya dengan zat-zat logam di samping mengandungi asid-asid lemak omega-3 dan omega-6.
Sekiranya dibandingkan dengan buah-buahan yang lain, buah tin mengandungi kadar kalium (potasium) dan zat besi yang tertinggi dan kadar kalsium yang kedua tertinggi selepas buah oren. Kajian semasa juga menunjukkan buah tin mengandungi bahan-bahan seperti benzaldehydes dan coumarins yang mampu mencegah kanser.
Pada hari ini, pakar-pakar mengkategorikan buah tin sebagai functional food. Functional foods ialah jenis-jenis makanan yang tidak hanya mengandungi bahan-bahan asas yang berkhasiat. Lebih daripada itu ia bermanfaat bagi penjagaan kesihatandi samping mampu mencegah serangan penyakit-penyakit tertentu. Justeru, baru-baru ini, Lembaga Penasihat Buah Tin di California menggelar buah tin sebagai 'nature's most nearly perfect fruit' iaitu 'buah yang hampir mencapai tahap kesempurnaan secara semulajadi.'
0 comments:
Post a Comment